Těšíme se na Ježíška 🎄🎅

Milí rodiče,

v tomto předvánočním týdnu jsme zažili spoustu radosti a aktivit.

V pondělí, jsme uviděli uvnitř kruhu betlém ze dřevěných tyčí a uvnitř něho jakési tři postavy. Děti ihned tušily, že je to Marie, Josef a malý Ježíšek. Následovalo přečtení příběhu: “Jak to bylo s Ježíšem.” Po příběhu jsme se dozvěděli další užitečné věci a seřadili jsme obrázky podle časové linie.  Už víme co je to salaš, také víme do jakého města se Marie a Josef vydali, kdo přinesl Ježíškovi dary a jaké. Zkuste si s dětmi tento příběh připomínat, opakovat a vyptávat se jich. 😊

Po náročném příběhu, následovalo zábavné tvoření v centrech. Děti se vydaly tvořit betlém do dílny ze dřevěných špachtlí, papíru a dřevěné vlny. 

V ateliéru děti ťupaly betlém prstem. V manipulačních a stolních hrách jsme stříhali postavy z betlému a následně je přiřazovali na správné místo. A v domácnosti se celý týden chystá vánoční překvapení pro rodiče. Doufáme, že ho děti drží v tajnosti. 😄

Úterní den patřil našim oslavencům Nikolce a Maxíkovi. Jako první jsme se všichni vydali do domácnosti, kde se připravovaly pizzy. Děti musely rozvinout těsto, potřít ho rajčatovým protlakem, posypat majoránkou a nakonec i sýrem. Oslavenci odnesli pizzy paní kuchaře do trouby. 

Mezi tím, než se nám pizza upekla, jsem stihli ozdobit stromeček, pro který jsme se vydali v pondělí během procházky. Společně jsme vybrali strom, který se nám nejvíce zalíbil a děti už jen pozorovaly, co se s ním dál děje. Nejprve jsme na stromeček umístili barevná světýlka a dále děti zdobily strom sušenými jablky, citróny a nakonec slaměnými ozdobami.

Po všelijaké té práci, jsem si šli užívat narozeninové oslavy.  Nejprve jsme snědli pizzu a zeleninu, pak si dali ovocný salát a nakonec dort.  Maxík, jako správný oslavenc, zakrojilil dort první. Nakonec oslavy jsme se potřebovali po tom všem jídle trochu rozhýbat, a proto byla zahájena diskotéka.

Ve středu děti v ranním kruhu stavěly vánoční stromeček ze dřívek. Poté každý pověděl, co si představuje pod slovem Vánoce.

  • Koulování
  • Rozkrajování jablka
  • Dárečky
  • Cukroví
  • Autíčko na ovládání
  • Vánoční hostinu
  • Sníh
  • Zdobení stromečku

Po ranním kruhu, nás čekala práce v centrech aktivit. V ateliéru děti vystřihly stromeček nůžkami a poté ho pomocí kolíčku a kuličky zdobily barvami. V manipulačních hrách tvořily stromeček z papíru a vaty. A v knihách měly děti připravené dva stromečky k dozdobení. Jednalo se o hru, kdy musely hodit kostkou a podle čísla nalepit kuličky.

Ve čtvrtek jsme z provozních důvodů museli zrušit naší poslední solnou jeskyni. A tak jsme měli hrací den, který bude od příštího týdne každý pondělní den.

V pátek jsme dováděli na tělocviku.

Nezapomeňte:

• 19.12. (úterý) se koná v mateřské škole divadelní představení. Prosíme, aby děti měly společenské oblečení. 

• 20.12. k nám zavítá Ježíšek. Nezapomeňte na sváteční oděv. Společně s dětmi chceme také potěšit zvířátka v lese a donést jim na zimu potravu. Dejte prosím dětem půlku mrkve nebo jablka. 

Děkujeme za spolupráci, přejeme krásný třetí adventní víkend.

Adéla, Domča a Jana.